Priprema djeteta za vrtić vrlo je bitna i uvelike može olakšati osjetljivo vrijeme prilagodbe. Roditelji trebaju održavati pozitivan odnos prema vrtiću odnosno da vrtić uvijek spominjete sa veseljem i potičete pozitivno raspoloženje kod djeteta. Period prilagodbe nije za svako dijete isti, nekad je kraći nekad duži, ovisi o nizu čimbenika: dob djeteta, osobnost, redovitost odlaska u vrtić, odnos između roditelja i djeteta. Neka djeca otvoreno negoduju, redovito burno reagiraju, kod rastajanja s roditeljima plaču, odbijaju komunikaciju, viču, grčevito se drže roditelja te odbijaju kontakt s odgojiteljima.

Kao popratna pojava polaska u vrtić mogu se pojaviti prolazne promjene u ponašanju kao što su razdražljivost, nemiran san, povratak na prethodnu razvojnu fazu (sisanje palca, upotreba pelene i sl.). No ipak sve spomenuto dio je normalne reakcije djeteta na nov prostor, djecu i odrasle osobe. Treba napomenuti da je trenutak rastanka krizni trenutak i da se većina djece umiri nakon što roditelji odu. Nekoliko savjeta da biste olakšali sebi i djetetu:

  • Važno je pripremiti sebe i razumjeti da se dijete nalazi u novoj situaciji i da mu je potrebno vremena da se prilagodi, a prije svega puno vaše ljubavi i razumijevanja.
  • Često pokazujte djetetu koliko Vam je važno, provodite dosta vremena skupa uz puno zagrljaja, poljubaca, maženja.
  • Rastanak s djetetom neka bude kratak i srdačan, bez odugovlačenja.
  • Jasno recite djetetu kada ćete doći po njega (iza ručka, nakon spavanja…).
  • Važan je tempo ostajanja, nemojte očekivati da dijete odmah prvi tjedan ostaje cijele dane. Proces prilagodbe je jako bitan.
  • Odgojiteljice će Vam najbolje moći dati informacije o tome što sutra treba učiniti.
  • Budite uz dijete i dajte sebi i njemu vremena i prostora. Ustanoviti ćete vrlo brzo da je dijete mnogo samostalnije no što ste mislili.