Ove godine smo se odlučili odazvati ponovno pozivu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na sudjelovanju u kampanji “Živjeti zdravo”. Sukladno tome, ovogodišnji “Tjedan zdravlja” namijenjen je učenju o zdravoj i uravnoteženoj prehrani.
Cilj kampanje je bio osvijestiti djecu o važnosti konzumiranja zdravih i nutritivno bogatih namirnica koje su neophodne za cjelokupan rast i razvoj.

U ponedjeljak smo učili o vrstama žitarica, od kojih smo pojedine već poznavali (pšenica). A naposljetku smo se počastili sa zdravom žitaricom za užinom, grizom na mlijeku.

Utorak nam je bio prepun aktivnosti od kojih nam je najslađa bila zajednička priprema povrtne juhe i variva. S odgojiteljicama smo razgovarali o svježem povrću koje smo pritom očistili, oprali i narezali za povrtnu juhu i varivo. Potom smo sve zajedno stavili kuhati. Dok su se naši zdravi obroci kuhali, pripremili smo interaktivan plakat o vrstama povrća, ali i sudjelovali u predškolskim aktivnostima poput vježbi vizualne percepcije i vježbi brojanja. Nakon svih aktivnosti, uživali smo u bogatim i zdravim okusima povrtne juhe i variva.

Srijedu smo započeli sa zdravim obrokom (mlijekom i jogurtom), važnim za rast i razvoj naših kostiju. U suradnji sa zdravstvenom voditeljicom, učili smo o važnosti konzumacije mlijeka, sira i jogurta za naše tijelo, a poglavito za zube, kosti i mišiće.
Nakon edukativnih aktivnosti uslijedila je jedna zabavna i zanimljiva aktivnosti “Prepoznaj po okusu i mirisu“. Odgojiteljica je stavila djeci povez na oči te je zadatak bio okusom i mirisom otkriti o kojem mliječnom proizvodu je riječ. Za kraj dana, djeca su izradila interaktivan plakat o vrstama mliječnih proizvoda kao i načinima proizvodnje i konzumacije.

Četvrtak je bio “vitaminski dan. Pripremili smo svježe voće, oprali ga, narezali, a potom uz pomoć blendera napravili svježi sok/napitak.

Zadnji dan u tjednu bio je namijenjen za proteine poput: jaja, ribe i mesa. S obzirom na to da smo cijeli tjedan “živjeli zdravo” odlučili smo iskoristiti namirnicu bogatu proteinima (jaja) i pripremiti ukusne palačinke za svu djecu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)